Aktiviti
SUMBANGAN DANA PERLU | AGIHAN 71 KOTAK BARANGAN MAKANAN, MENGUKIR SENYUMAN MERINGANKAN BEBAN |
18-06-2021

Putrajaya, 18 Jun 2021 – Kelihatan seorang 'cleaner' sedang tekun menyapu sisa-sisa sampah sesekali mengusap peluh di dahi. Bekerja dalam keadaan cuaca panas, kelihatan pelitup mukanya basah usai selesai menyapu. Sempat kami bertegur bertanya khabar. Walaupun keupayaan terbatas, beliau terus cekal bekerja demi mencari rezeki yang halal untuk keluarganya. Syukur, lantai di ruang lobi pejabat sentiasa bersih, pintu-pintu kaca kelihatan bersih bersinar, lif atau kawasan guna ramai sering di 'sanitize'. Tandas juga sentiasa dipastikan bersih dan selesa untuk digunakan. Tanpa mereka, semua ini kita tidak dapat nikmati.

Di ruangan lobi pula, kelihatan 'abang guard' setia menjaga di pintu masuk bangunan, memastikan setiap pelawat mematuhi SOP yang telah ditetapkan. Tidak kira siang atau malam, mereka inilah 'frontlines' di bangunan ini. Syukur, kawasan pejabat kami selamat dan terjaga rapi keselamatannya. InsyaAllah.

Ketika penyampaian sumbangan diberikan kepada seorang 'cleaner' yang agak berumur, kami bertanyakan padanya, "Makcik boleh ke angkat kotak ni? Berat juga ni...." Lalu beliau menjawab, "Boleh.. terima kasih YWM atas sumbangan ini, syukur ada pihak yang sudi beri bantuan kepada Makcik…" katanya dengan senyuman. Allahu, walaupun kelihatan sudah berumur, kudratnya masih kuat untuk bekerja demi sesuap nasi.. "Terima kasih juga kepada makcik, tanpa makcik dan rakan-rakan 'cleaner' yang lain, mana mungkin bangunan pejabat ini berada dalam keadaan baik dan kemas"… Ujar kami kepadanya.

'Total Lockdown' kali ini juga telah memberi kesan kepada kehidupan mereka, walaupun sumbangan ini tidaklah sebesar mana, namun sekotak 'sinar' ini mampu memberi kegembiraan kepada mereka pada hari ini. Simpati dengan kesulitan yang dihadapi, YWM telah menyantuni seramai 71 pekerja operatif pembersihan dan pengawal keselamatan di sekitar ruangan Blok D, Kompleks Islam Putrajaya.

Masing-masing kelihatan teruja atas sumbangan yang diberikan serta bersyukur kerana YWM sudi meringankan beban mereka. Harapan mereka agar virus Covid-19 segera hilang dan kehidupan ini dapat kembali seperti biasa.

Alhamdulillah, sumbangan telah disampaikan oleh YBrs. Prof. Madya Dr. Amir bin Shaharuddin, Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Waqaf Malaysia. Semoga sumbangan ini dapat meringankan beban mereka sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan ini. Terima kasih juga diucapkan kepada pihak TH Propertis Putrajaya atas kerjasama yang diberikan.

Program sumbangan ini merupakan inisiatif YWM melalui program DanaPerlu di bawah Program CSR Prihatin YWM. Terima kasih para penyumbang. Sumbangan anda, sinar buat mereka.

جزاكم الله خيرا كثيرا و جزاكم الله احسن الجزاء

Kepada yang ingin memberi sumbangan, anda boleh menyumbang ke akaun CIMB ISLAMIC BANK BERHAD 8602218186 dan 'remark' sebagai DANAPERLU.


Kongsi Kongsi