Aktiviti
YWM Santuni Mangsa Banjir di Kg. Jijan Hulu Dan Hilir, Labu, Negeri Sembilan
08-01-2022

Labu, 8 Januari 2022 - Misi bantuan banjir YWM diteruskan lagi pada hari ini ke Kampung Jijan Hulu dan Hilir, Labu, Negeri Sembilan yang diketuai oleh YBrs. Prof Dr. Amir bin Shaharuddin, Ketua Pegawai Eksekutif YWM. Kedatangan kami disambut oleh Cik Marina, Encik Fiqri Firdaus daripada Seremban Prihatin bersama Encik Naim bin Jayid, Ketua Kampung Jijan.

Kami dapat melihat sendiri kesan-kesan banjir yang masih tersisa di sekitar kampung ini.“…Air kali ni lain macam Prof., laju..sampai kami tak sempat nak buat apa.. memang barang banyak rosak..sampai sekarang tak habis cuci lagi..” cerita salah seorang penduduk yang terlihat sayu dan penat melalui sorot matanya.

Kami dibawa ke sekitar kawasan kampung, tebing sungai tidak lagi kukuh akibat tanah runtuh. Mujur jambatan yang menjadi penghubung antara kampung dan jalan utama masih kukuh. Kampung yang diduduki oleh hampir 175 keluarga ini masih giat melaksanakan kerja-kerja pembersihan di kediaman masing-masing.

Semoga dengan sumbangan kecil kami ini iaitu berupa 100 unit toto dan dapur gas ini sedikit sebanyak meringankan beban mereka di Kampung Jijan Hulu dan Hilir. “..Terima kasih YWM, alhamdulillah sampai juga bantuan ke kawasan kami.. InsyaAllah akan saya panjangkan dapur dan toto kepada semua yang terjejas” ujar Ketua Kampung kepada kami.

“Ya Allah, lindungilah saudara-saudara kami yang terlibat dengan sebarang musibah. Jauhilah mereka daripada sebarang bahaya dan mudarat yang berpanjangan. Jadikanlah musibah ini sebagai suatu yang mengingatkan dan mendekatkan kami kepada-Mu. Kami hamba-Mu yang lemah, tiada daya dan upaya dalam diri kami melainkan semuanya datang daripada-Mu.”


Kongsi Kongsi