Aktiviti
YWM Santuni Mangsa Banjir di Kg Jawa, Hulu Langat
25-12-2021

Hulu Langat, 25 Disember 2021 - Perjalanan kami kali ini diteruskan ke daerah Hulu Langat. Antara daerah yang paling teruk terjejas akibat banjir besar kali ini. Debu lumpur kering memenuhi ruang udara sebaik sahaja kami memasuki kawasan ini. Kelihatan juga longgokkan sampah seperti perabot rosak dan kereta yang rosak ditenggelami banjir tersadai di bahu jalan.

Kali ini kami turun membantu Encik Hasan bin Suyat A Kadir, salah seorang penduduk yang menjadi mangsa banjir di daerah ini. Kedatangan kami disambut oleh Encik Sunardi Maulan, sepupu kepada Encik Hasan yang turut hadir membantu. Banjir kali ini telah menenggelamkan keseluruhan tingkat bawah rumah Encik Hasan. Pada malam kejadian, arus air yang deras telah naik terlalu cepat dan alhamdulillah, beliau sempat menyelamatkan kesemua ahli keluarganya.

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul, itulah ibarat keadaan keluarga ini. Bukan sahaja rumah beliau dilanda banjir, musnah harta benda, beliau juga telah kehilangan 5 buah rumah inap desa yang menjadi mata pencariannya selama ini. Begitu besar ujian yang menimpa mereka. ‘… Alhamdulillah, walaupun banyak harta benda musnah, saya bersyukur, kami sekeluarga selamat, jika nak dibanding dengan nilai harta, nyawa adalah lebih penting dari segala-galanya’.. ujar Encik Hasan.

Kelihatan lumpur yang menebal di sekitar luar dan dalam rumah. Dengan kudrat dan kelengkapan yang ada kami sedaya upaya untuk bantu keluarga ini. Mungkin tidak akan sempurna seperti dahulu, tapi setidaknya sedikit sebanyak lumpur yang menebal ini dapat dibersihkan. Perabot dan barangan rumah yang telah rosak diangkut keluar untuk dibuang.

Ketua Pegawai Eksekutif YWM turut menyampaikan sedikit sumbangan berupa wang tunai dan makanan kering kepada keluarga ini. Semoga dengan pemberian dan ingatan kecil daripada YWM ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban keluarga ini. Semoga Allah SWT menggantikan ujian yang menimpa mereka dengan hal yang lebih baik, InsyaAllah.

Kami meninggalkan daerah ini dengan doa agar mereka yang terkesan dengan banjir besar ini diberikan ketabahan dan kecekalan untuk bangkit semula dari ujian Allah SWT ini.

“Ya Allah, lindungilah saudara-saudara kami yang terlibat dengan musibah banjir. Jauhilah mereka daripada sebarang bahaya dan mudarat yang berpanjangan. Jadikanlah musibah ini sebagai suatu yang mengingatkan dan mendekatkan kami kepada-Mu. Kami hamba-Mu yang lemah, tiada daya dan upaya dalam diri kami melainkan semuanya datang daripada-Mu.”


Kongsi Kongsi