Aktiviti
YWM Santuni Mangsa Banjir di Salak Tinggi, Sepang
24-12-2021

Salak Tinggi, 24 Disember 2021 - Misi bantuan diteruskan pula ke kawasan Salak Tinggi, Sepang. Masih ramai yang perlukan bantuan, InshaAllah dengan kudrat tenaga yang ada, kami cuba sedaya upaya membantu membersihkan rumah mangsa yang terkesan dengan bencana banjir. Team YWM yang diketuai oleh YBrs. Prof Dr. Amir Shaharuddin, Ketua Pegawai Eksekutif YWM menuju ke Taman Intan Baiduri, Salak Tinggi bagi membantu membersihkan rumah keluarga Cik Fatin Nadirah Zahari yang terkesan dengan banjir. Setibanya di sini, kami melihat sendiri banyak peralatan seperti katil, tilam serta perabot yang musnah diletakkan diluar pagar. Kelihatan juga kenderaan penduduk tersadai di bahu jalan akibat rosak dimasuki air. Kejadian banjir kali ini amat luar biasa kesannya. Manakan tidak, kawasan yang tidak pernah dinaiki air juga turut terkesan dan air yang naik hampir ke paras pinggang. Sayu hati kami melihat keadaan yang meruntun jiwa.. "Besar ujian-Mu Ya, Allah.. Namun kami percaya, Rahmah-Mu lagi besar dari ujian ini."

Kehadiran kami disambut mesra oleh Encik Zahari, bapa kepada Cik Fatin. Beliau mengucapkan terima kasih kerana sudi datang membantu. “InsyaAllah, encik jangan risau ya, kami akan bantu bersihkan rumah encik sama-sama hari ini," ucap Prof. Dr. Amir kepada beliau.

Tanpa berlengah, waterjet dikeluarkan dan kerja-kerja pembersihan dilaksanakan oleh team YWM dan keluarga Encik Zahari. Alhamdulillah, hampir dua jam masa diambil dan akhirnya semua kesan lumpur dapat dibersihkan. Tidak terbayangkan jika hanya Encik Zahari dan keluarganya sahaja yang mengemas, pasti lelah fizikal dan mental. Sumbangan wang tunai dan kotak makanan kering turut diberikan kepada Encik Zahari sekeluarga.

Sebelum bertolak pulang ke pejabat, Prof. Dr. Amir turut menyampaikan sumbangan wang tunai dan kotak makanan kering ke rumah-rumah jiran yang berdekatan yang turut terkesan. Sukar digambarkan kedukaan yang dihadapi namun, YWM hadir sebagai tanda kami ada untuk anda. Hari ini mungkin mereka memerlukan pertolongan dari kami, esok lusa mungkin kami pula memerlukan pertolongan dari mereka.

"Ya Allah, turunkanlah hujan disekeliling kami, jangan turunkannya di atas kami. Ya Allah! Turunkan hujan di bukit kecil, tanah tinggi, lembah-lembah dan tempat yang tumbuhnya pokok." Riwayat al-Bukhari (1014)


Kongsi Kongsi